Dura
Novosti

USPJEŠNO ZAVRŠENI 6. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019

USPJEŠNO ZAVRŠENI 6. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019
USPJEŠNO ZAVRŠENI 6. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019

Dubrovačka razvojna agencija DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Ministarstvom kulture RH, obrazovnim ustanovama, kulturnim institucijama, civilnim udrugama i pojedincima iz kulturnog, kreativnog i umjetničkog područja rada uspješno je organizirala šeste po redu „Dane kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnik“ s ciljem poticanja udruživanja, umrežavanja, povezivanja i zajedničkog djelovanja kroz kreativan i inovativan pristup i razvoj novih ideja. Manifestacija je trajala od 13. do 16. studenog 2019.

Cilj manifestacije je proveden prema planu i dosadašnjoj praksi na polju povezivanja i ispreplitanja raznih djelatnosti koje se lako mogu svesti pod nazivnik “kreativne & kulturne industrije” – grane koja iz godine u godinu u svijetu povećava značaj na ekonomskom planu i BDP-u većini EU država. DKKI 2019 Dubrovnik na tragu javno – privatnog partnerstva Grada Dubrovnika i ostalih aktera objedinilo je te povezalo sve raspoložive snage potencijale dubrovačke kreativne, kulturne i umjetničke scene – od arhitekture, dizajna, filma, glazbe, informacijsko – komunikacijskih tehnologija, kazališta, plesa i filma, do likovnih umjetnosti, fotografije, nakladništva i muzejske djelatnosti.

Koncept programa se naslonio na prethodna izdanja manifestacije kada se kroz primarnu premisu odlučilo djelovati na kreativne snage u gradu i šire  te na taj način probuditi svijest o suradnji i razmjeni iskustava i znanja raznih dionika. Poseban naglasak uredničkog i kreativnog tima je bio fokusirati se na edukaciju najmlađih i pružiti im uvid u moderne ali jednako tako i tradicionalne tehnike kojima se nešto može samostalno proizvesti.

„Dani kreativnih i kulturnih industrija 2019.“ godine predstavili su niz raznolikih sadržaja namijenjenih kako stručnim osobama tako i široj publici.  Manifestacija DKKI  2019 službeno je otvorena 13.11. u Lazaretima  uz izložbu „ORLANDO”, koju su postavili: Giovanna Kličan, Nikolina Japunčić, Antonia Bilić Novaković, Katarina Šurko, Dario Korić, Livia Maričić Kaciga. Potom je službeno započeo program DKKI 2019 uz predstavu Teatra Lero “TENK YU, vrat(i) mi se” u izvedbi EDUKAZ, Rijeka. Za kreativni tratamenat bio je zadužen Sezam Dubrovnik.

Sve prisutne ispred DURA-e pozdravila je članica uprave gđa. Marina Lazarević, a ispred Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika gđa. Jelka Tepšić.

Kako DKKI imaju i edukativni karakter i ove godine nastavila se je suradnja s osnovnom školom Marina Držića, Knjižnicama Dubrovnik gdje se je održala lutkarska predstava „Djevojčica sa crvenom kapicom“, Sveučilištem u Dubrovniku, Dubrovačkom baštinom, Studentskim teatrom Lero gdje je bila prezentacija projekta 2019. godina Orlanda s premijerom kratkog animiranog filma „Orlando sanja“. U večernjim satima mogla se je pogledati izložba Selme Hafizović, a nakon toga zabaviti uz bend Rezerve u Udruzi mladih Orlando.  Sljedeći dan je također bio edukativan, a održavao se u bivšoj tvornici Radeljević gdje su angažirani umjetnici imali svoja predstavljanja i projekcije i omogućen je posjet Muzeju crvene povijesti  uz predavanje i priču o muzeju.

U subotu Ana Marija Bujić održala je prezentaciju procesa izrade kuharice „Pantarul doma“, a u Dubrovačkim knjižnicama su se igrale gradske ulične igre u organizaciji udruge Divertimenat. U popodnevnim satima je bilo održano pripovijedanje bajke „Zvjezdani dječak“ i na kraju već tradicionalni 6. po redu ART OF YOUR MIND powered by Pecha Kucha uz voditeljicu: Ivu Šulentić. (prezentacija  kreativaca u vremenski limitiranim i neformalnim prezentacijama kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku). Ovom prilikom predstavili su se : Marta Vukadin; Marlena Cukteraš; Milena Zajović; Krunoslav Šmit; Selma Hafizović; Ružica Dodig; Lucija Tomašić & Damir Šarić; Diobanaoba (Nikolina Japunčić, Mia-Maria Škoda); Sanja Padjen i Jasmin Deraković. Nakon toga uslijedila je predstava u Kazalištu Marina Držića „“Ne plaćamo, ne plaćamo!”, a potom u Udruzi mladih Orlando koncert SIXES; banda s Korčule.

Svim gostima omogućen je prostor za rad i kvalitetno predstavljanje svega ono što stvaraju samostalno ili su stvorili unutar kolektiva te raznih priznatih projekata na razini Republike Hrvatske i šire. Bitno je naglasiti kako su ove godine nastavljene i osnažene suradnje između institucionaliziranog sektora te civilnog društva, pa su tako događaji bili upriličeni u suradnji sa već spomenutim obrazovnim ustanovama te s ustanovama u kulturi Grada Dubrovnika.

Posjećenost ovogodišnjih jubilarnih DKKI bila je velika te nijedan od zasebnih događaja unutar programa nije prošao nezapažen, bilo posjetom publike ili medijskim odazivom koji je ostvaren u suradnji s partnerima i pokroviteljima manifestacije. Značaj je prepoznat i tradicija dobre suradnje na razini Grada Dubrovnika, Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, Ministarstva kulture RH  te svih ostalih suradnika i sudionika je potvrđena. Svaki od događaja fotografski je dokumentiran i dostupan na službenoj facebook stranici manifestacije.

Nakon uspješno organiziranih  Dana kreativnih / kulturnih industrija 2019. , DURA u suradnji sa svojim partnerima početkom 2020 će započeti rad i planiranje DKKI 2020. te će time potaknuti kreativne  pojedince da  razvijaju nove ideje i poruke kojim će djelovati  na društveno umrežavanje i razmjenu iskustva te time doprinijeti razvoju poduzetništva kreativnih industrija. Programska shema osmišljena je kao logičan nastavak na dosadašnju praksu te će se dalje dodatno razvijati.

Koordinator projekta bila je DURA uz kreativni tim koji čine: Žarko  Dragojević, Made Milićević i Nora Mojaš.

Želimo se zahvaliti medijskim pokroviteljima: „Libertas televiziji, „Libero portalalu“, „Glasu grada“, „Dubrovnik net-u“, „Dubrovačkom vjesniku“, „Dubrovačkoj televiziji“, „Unidu radiju“, „Soundset Ragusa-i“, „Portalu Insider“, „HRT“, „Du list-u“, „Dubrovačkom dnevniku“ i „Radio jug-u“.

Također zahvaljujemo se dragim prijateljima i partnerima: „Dubrovačka baština“, „Lazareti – Kreativna četvrt Dubrovnik“, „Sveučilište u Dubrovniku“, “Kazalište Marina Držića“, „Društvu arhitekata Dubrovnik“, “Art radionica Lazareti“, „Studentski teatar Lero“, „Turistička zajednica grada Dubrovnika“, „Zavod za obnovu Dubrovnika“ , „Umjetnička galerija Dubrovnik“, „Osnovna škola Marina Držića“, „Udruga za promicanje medijske kulture Luža“,  „Udruga mladih Orlando“, „AVCD“, „Udruga beer company“, i Fotostar-u.

Veliki interes i pozitivne reakcije javnosti  i institucija pokazalo je da održavanje ovakvih događanja može doprinijeti djelovanju i prezentaciji rada kulturnih i kreativnih industrija i urbanom razvoju Grada.  Nakon uspješno organiziranih  Dana kreativnih/kulturnih industrija 2019. , DURA u suradnji sa svojim partnerima odmah započinje s radom i planiranjem DKKI 2020.

Datum:
18.11.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Otvoreni 10. Dani kreativnih i kulturnih industrija, bogat program je pred nama

Dura_user

USKORO “DANI KREATIVNIH KULTURNIH INDUSTIJA”

Dura

DKKI 2016

Dura

USKORO SEDMI DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

PREDSTAVLJENI 6. DANI KREATIVNIH KULTURNIH INDUSTRIJA U DURA-I

Dura

“recikliranART”

Dura

Poziv svim zainteresiranim građanima na osme Dane kreativnih/kulturnih industrija

Dura_user

ZAVRŠENI 7. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

Uskoro započinje osma po redu manifestacija Dani kreativnih kulturnih industrija Dubrovnik 2021

Dura_user

6. DANI KREATIVNIH/ KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019

Dura

DKKI 2016

Dura

Uz praizvedbu skladbe “Adio pameti” i izložbu koja prikazuje aktere legendarne Malnarove “Noćne more” otvoreni osmi Dani kulturnih i kreativnih industrija

Dura_user

DANI KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA 2015.

Dura

DANI KREATIVNOSTI U DUBROVNIKU

Dura

USKORO DANI KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA 2018.

Dura

MANIFESTACIJA KOJU VRIJEDI DOĆI POGLEDATI – 5. DKKI 2018

Dura

HKKKI dogovorio suradnju s Ekonomskim institutom

Dura

BOGAT PROGRAM 5. DANA KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

OTVORENI 7. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

POZIV NA RADIONICU “CROWDFUNDING”

Dura

7. Dani kreativnih i kulturnih industrija: BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA

Dura

ZAVRŠENI „4. DANI KULTURNIH/KREATIVNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK“

Dura

“DKKI DUBROVNIK 2014” OSVOJIO NAGRADU

Dura

Završeni „Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“

Dura

Tri radionice i film oduševio je publiku DKKI-a

Dura_user

POZIV ZA OTVARANJE JUBILARNIH 5.DKKI 2018

Dura

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE AKTIVNOSTI U SKLOPU MANIFESTACIJE “DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA” ZA 2019. GODINU

Dura

KONAČNI REZULTATI – DKKI 2019 – JAVNI POZIV

Dura

FILM UDRUGE LUŽA U SKLOPU DKKI-a

Dura

„Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“

Dura

Završni događaj 10. jubilarnih DKKI – otvaranje izložbe akademske slikarice Iris Lobaš Kukavičić

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X