Dura
Novosti

Predstavljena kandidatura za EPK

Predstavljena kandidatura za EPK
Predstavljena kandidatura za EPK
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić jučer je s predstavnicima tima za pripremu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020. sudjelovao na prezentaciji kandidature pred Stručnim povjerenstvom u Kući Europe u Zagrebu.

Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu sastavljeno je od 12 članova, deset europskih stručnjaka i dva domaća neovisna stručnjaka koji će ocijeniti sve prijave te odlučiti koji gradovi idu u drugi krug natjecanja za prestižnu titulu. Rezultate će Povjerenstvo objaviti u petak, 29. svibnja. Konačna odluka o hrvatskom gradu koji će 2020. postati Europska prijestolnica kulture, uz još jedan grad u Irskoj gdje također traje postupak odabira, znat će se krajem siječnja ili početkom veljače 2016.Kandidaturu Dubrovnika su pred povjerenstvom, osim gradonačelnika Vlahušića, predstavili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje, Nina Obuljen Koržinek s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), Ana Žuvela s Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO), arhitekt Davor Bušnja, kustos Etnografskog muzeja Ivica Kipre, direktorica financija na Rochester Institute of Technology (RIT) Ivona Labaš, slikarica i umjetnička ravnateljica Artomata Gaella Gottwald,  grafički dizajner Pero Mrnarević i stručna suradnica u Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika Jelena Brbora. Nakon izlaganja, članovi delegacije odgovarali su na brojna pitanja Povjerenstva.Dva nacionalna člana stručnog Povjerenstva za izbor EPK, Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš, nakon potvrde europskih institucija imenovana su od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Europske institucije i tijela imenovali su deset stručnjaka. Europski parlament imenovao je sljedeće članove: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlaze.  Europska komisija imenovala je Stevea Greena, Jordi Pardo, Suzanu Žilič Fišer. Europsko vijeće odredilo je sljedeće predstavnike: Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, a Odbor regija imenovao je Antona Romboutsa.Jedna od uloga Povjerenstva, osim ocjena kandidatura i odabira liste gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, je i predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade Melina Mercouri. Povjerenstvo kroz fazu praćenja prati pripreme imenovanog grada sve do godine naslova, te na kraju podnosi izvješće Europskoj komisiji. Na temelju izvješća, Komisija donosi odluku o dodjeli novčane nagrade od milijun i pol eura.Za titulu EPK u Hrvatskoj natječe se devet gradova: Dubrovnik, Đakovo, Osijek, Pula, Rijeka, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.

Datum:
28.05.2015
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Po titulu EPK intezivnom koordinacijom s dionicima

Dura

Održana još jedna radionica u sklopu pripreme Grada Dubrovnika za kandidaturu na EPK

Dura

GRAD DUBROVNIK KANDIDAT ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X