Dura
Novosti

DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA

DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA
DURA PRISUSTVOVALA KONFERENCIJI NA TEMU KLIMATSKIH PROMJENA I DRUŠTVENO-EKONOMSKIH RIZIKA

Konferenciji na temu „Klimatske promjene: što moramo i možemo poduzeti?“, prisustvovala je djelatnica DURA-e Melina Mohorić, radi izrade Plana prilagodbe na klimatske promjene za Grad Dubrovnik, u sklopu projekta iDEAL.

Konferencija se je održala u Zagrebu 23. svibnja 2019. godine u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Podravke.

Konferencija predstavlja dio nove suradničke platforme Hrvatske gospodarske komore – HGK_COR akcelerator, čiji je cilj ubrzati promjene na ostvarenju 17 globalnih ciljeva UN-a u Hrvatskoj. Odgovor na klimatske promjene predstavlja 13. cilj održivog razvoja.

Sasja Beslik, direktor održivih ulaganja banke Nordea, predstavio je Izvješće o klimatskim utjecajima za RH te pritom istaknuo kako postoje tri ključne karakteristike klimatskih promjena u Hrvatskoj: porast prosječne temperature, smanjenje oborina (iako ne u tolikoj mjeri koliko je povećanje prosječne temperature), i povećanje frekvencije i intenziteta ekstremnih vremenskih uvjeta poput suša i oluja.

Objašnjena je i prijetnja koju podizanje razine mora predstavlja turističkim lokalitetima na obali, posebice starim gradskim jezgrama koje su dio baštine UNESCO-a, gdje pripada i Grad Dubrovnik. Od ostalih opasnosti stručnjaci su naveli i povećanje temperature te šumske požare.

Izvješće donosi i preporuke za pripremu i prilagodbu klimatskim promjenama, ističući uključivanje svih tijela i institucija i izradu analiza koje neće samo procjenjivati posljedice katastrofa poput požara i suša, već i predviđati potencijalne utjecaje na gospodarstvo i društvo.

Zaključke ovog izvješća potkrijepio je i prof. dr. sc. Branko Grisogono s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, iznoseći rezultate istraživanja klimatoloških promjena na globalnoj razini te na razini RH.

Predstavnici uprave i održivog razvoja Podravke, Ljiljana Šapina i Matija Hlebar, predstavili su izrazito značajan utjecaj klimatskih promjena na poslovanje Podravke, te objasnili u kojoj mjeri i na koji način Podravka koristi resurse za prilagodbu vlastitog uzgoja i proizvodnje klimatskim promjenama. Pritom je gđa Šapina izjavila kako ravnoteža u poljoprivredi predstavlja ključan faktor Podravkinog poslovanja.

Na nacionalnoj razini RH je pripremila dvije značajne strategije: Strategija niskougljičnog razvoja RH do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu i Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama, koja je u ovom trenutku u procesu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Kroz predavački dio i panel raspravu konferencije, nekolicina stručnjaka iz područja klimatologije, meteorologije, energetike i zaštite okoliša istaknuli su ključna područja ranjivosti Hrvatske iz perspektive klimatskih promjena, te naglasili nužnost investicijskih projekata koji će na inovativan način, kroz prizmu održivog razvoja, pronalaziti načine uspješne socio-ekonomske prilagodbe. Pritom je od ključne važnosti suradnja znanstveno-istraživačkog sektora, gospodarstva i upravljačkih tijela vlasti.

Datum:
24.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

TEHNIČKI SASTANAK PROJEKTA iDEAL

Dura

DRUGI PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA IDEAL

Dura

FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA IDEAL

Dura

DURA PREDSTAVILA PLAN PRILAGODBE NA KLIMATSKE PROMJENE ZA GRAD DUBROVNIK

Dura

JAVNA NABAVA – USLUGE PRIPREME I PROVEDBE KOMUNIKACIJSKIH ALATA U SKLOPU PROJEKTA „IDEAL“ – PONOVLJENI POSTUPAK

Dura

PROJEKT IDEAL – I. PARTNERSKI SASTANAK

Dura

DURA ORGANIZIRA DVODNEVNO DOGAĐANJE U SKLOPU PROJEKTA IDEAL

Dura

DURA DOMAĆIN PREDAVANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Dura

EU PROJEKT IDEAL – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

PROJEKT iDEAL – DUBROVNIK ĆE BITI MEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ U PRILAGODBI KLIMATSKIH PROMJENA

Dura

DURA ODRŽALA INFO DAN PROJEKTA IDEAL

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X