Dura
Novosti slider

Postavljeni eksponati Parka znanosti u sklopu projekta „Wonder – Child friendly destinations”

 

U sklopu projekta WONDER, DURA je realizirala glavnu pilot aktivnost projekta te postavila zanimljive i edukativne eksponate koje nose naziv „Park znanosti“. Eksponati su postavljeni na  dvije lokacije u parku Luja Šoletića u Gružu i u parku Nevinih žrtava rata na Batali. Cilj postavljanja eksponata je unaprijediti već postojeću ponudu i sadržaj za djecu i obitelji.

Eksponate koje možete pogledati i doživjeti u parku Luja Šoletića u Gružu su:

Prugasto ogledalo

Prugasto ogledalo je eksponat koji se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom. Funkcionalni dio eksponata načinjen je od reflektirajućih horizontalnih traka postavljenih na jednakoj međusobnoj vertikalnoj udaljenosti.

Za uspješno uživanje u eksponatu potrebne su dvije osobe. Zauzmite položaje svaki s jedne strane Prugastog ogledala na udaljenosti dužine ruke. Sada ste spremni sastavljati
najneobičnije slike svojih dijelova tijela. Pokušate li spajati odraze lica vidjet ćete npr. vlastitu kosu, čelo druge osobe, vlastite oči, nos osobe nasuprot vas itd. Igrajte se, pokušavajte, spojite nespojivo
udvoje!

 

Crtić vrrtić

Crtić vrrtić eksponat je koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika. Potrebno je zavrtiti cilindar koji je s unutrašnje strane oslikan sličicama u nizu te promatrati eksponat kroz pravilno izvedene otvore. Jednim pokretom oživite crtane likove!

Animacija je brzo prikazivanje slika postavljenih tako da stvaraju iluziju pokreta, a to je ustvari optička iluzija pokreta zbog fenomena tromosti ljudskog oka. Danas je animacija vrlo popularna i napreduje usporedno s tehnologijom. Primjenjuje se u svakodnevnom životu: u kinu, na televiziji, mobilnom uređaju, reklamama, računalu.

 

Tekući pitagora

Zavrtite Pitagoru i naučite poučak! Kako bez brojki, slova, riječi i crteža objasniti Pitagorin poučak? Za efektnu i zabavnu spoznaju poučka zavrtite Tekućeg Pitagoru. Prilikom zaokretanja eksponata volumen ispune nad hipotenuzom pretočit će se u spremnike nad katetama. Jednostavno, zar ne?!

Trokut s pravim kutom zove se pravokutni trokut. Stranica koja leži nasuprot pravom kutu naziva se hipotenuza, a stranice koje zatvaraju pravi kut zovu se katete. Starogrčki matematičar i filozof Pitagora dokazao je poučak koji vrijedi za pravokutni trokut: “Površina kvadrata nad hipotenuzom jednaka je zbroju površina kvadrata nad katetama tog trokuta.”

 

Eksponati postavljeni u parku Nevinih žrtava rata na Batali su:

Glazbena ograda

Glazbena ograda sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada. Uzmite ponuđeni batić i počnite s desna na lijevo lupkajući svaku od cijevi jedanput
Čestitamo, odsvirali ste melodiju Simfonije br. 9 Ludwiga van Beethovena! Sada ste spremni stvarati originalne melodije prema vlastitim idejama.

Vertikalno postavljene cijevi glazbene ograde istog su promjera, ali različitih duljina. Kad udarimo cijev batićem, ona zavibrira te pokreće na titranje stupac zraka u cijevi što predstavlja zvučni val. Učestalost vibracija jest frekvencija, odnosno karakteristični ton koju cijev daje. Načelo gibanja valova nalaže da kraća cijev ima višu frekvenciju ukoliko su cijevi istoga promjera.

 

Živi dimnjak

Polako zavrtite disk, odmaknite se i promatrajte. Što vidite? Eksperimentirajte s promjenama brzine vrtnje. Pri sporoj vrtnji imat ćete dojam da je eksponat trodimenzionalan. Polagano okretanje diska stvorit će dojam rotirajućeg konusnog dimnjaka. Dojam ostaje nepromijenjen čak i ako eksponat promatramo iz različitih kutova.

Raspored i debljina linija stvorit će dojam trodimenzionalnog objekta. Razlog je taj što oko “traži” virtualni centar u asimetričnom uzorku crno-bijelih linija, međutim to može postići samo “stvaranjem” treće dimenzije pri čemu nam se eksponat doima kao trodimenzionalan objekt.

 

Zvučna zrcala

Za pokretanje eksperimenta potrebne su dvije osobe. Prislonite uho ispred prstena koji se nalazi ispred zvučnog zrcala, a drugo uho pokrijte dlanom. Zamolite prijatelja da za to vrijeme šapće u prsten drugog zvučnog zrcala. Ovim načinom možete čuti i razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara.

Oblik zvučnog zrcala je takav da se svi zvučni valovi koji su odaslani iz posebno odabrane točke u kojoj je postavljen prsten odbijaju od površine zvučnog zrcala i gibaju prema drugom zrcalu gdje se nakon odbijanja skupljaju u centar drugog prstena. Automobilska svijetla, kao i satelitske antene postavljene na krovovima oko nas, koriste isto načelo gibanja valova.

Za kraj vrijedno je spomenuti da se je Park znanosti realizirao u sklopu projekta WONDER kojem je krilatica “Child friendly destinations”. Projekt podržava nove turističke ponude upućene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija gradova prilagođenih djeci kroz održivost turističkog sektora.

Projekt je financiran europskim sredstvima iz programa INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020.

Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. sudjeluje u projektu kao jedan od deset projektnih partnera.

Nositelj projekta je grad Fano  u Italiji, dok su ostali partneri: Cervia – Italija, Velenje i Razvojni Centar Novo Mesto – Slovenija, Turistička organizacija Herceg Novi – Crna Gora, DURA i Novigrad – Hrvatska, West Achaia i Preveza – Grčka i Observatorij za prava djece i mladih – Albanija

Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.020.522,50 HRK, a bespovratna sredstva za DURA-u su 1.436.042,25 HRK.

Projekt je započeo 01.02.2020 godine.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

RADNE SKUPINE PROJEKTA “WONDER”

Dura_user

WONDER online branding i koordinacijski sastanak

Dura_user

Transnacionalni sastanak projekta WONDER i EUSAIR forum održani u Tirani

Dura_user

Održana press konfernecija i obilazak “Parka znanosti” u sklopu projekta Wonder

Dura_user

Anketa u sklopu projekta Wonder “Destinacije prilagođene djeci”

Dura_user

WONDER

Dura

PROJEKT WONDER PREDSTAVLJEN NA LJETNOJ ŠKOLI ŠIPAN

Dura_user

ODRŽAN PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA WONDER

Dura_user

KICK OFF SASTANAK PROJEKTA WONDER

Dura

ANKETA – KAKO DJECA VIDE SVOJ GRAD DUBROVNIK

Dura

POTRAGA ZA BLAGOM NA LOKRUMU ZA DJECU OSNOVNOŠKOLSKE DOBI U SKLOPU EU PROJEKTA WONDER

Dura_user

TRANSNACIONALNI SASTANAK PROJEKTA WONDER

Dura_user

ODRŽANE TRI RADNE GRUPE PROJEKTA WONDER

Dura_user

LOV NA BLAGO – LOKRUM CHALLENGE

Dura_user

Transnacionalni online sastanak projekta WONDER

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X