Dura
Novosti

ZAVRŠNO LOKALNO DOGAĐANJE URBACT PROJEKTA “ACTIVE NGOS” – OKRUGLI STOL „CIVILNO DRUŠTVO I GRAD: (JUČER), DANAS, SUTRA)

Dubrovačka razvojna agencija, Centar za mlade Dubrovnik i Platforma za Lazarete organizirali su okrugli stol u sklopu projekta „Active NGOs“ ovaj petak, 14.5.2021. u prostorijama Art radionice Lazareti. Projekt je financiran iz Europskog regionalnog razvojnog  fonda u okviru URBACT III operativnog programa. Od 2019. godine kroz transnacionalne razmjene, seminare, radionice i sastanke, dubrovačka URBACT lokalna grupa koja se sastojala od predstavnika Grada Dubrovnika te dva klastera organizacija okupljenih u Centar za mlade Dubrovnik te Platformu za Lazarete učio je i surađivao s predstavnicima šest europskih gradova: Rigom (Latvija), Espoom (Finska), Brightonom (Velika Britanija), Sirakuza (Italija) i Santa Pola (Španjolska) uz pomoć URBACT stručnjaka dr.sc. Leventea Polyaka. Cilj projekta bio je osnaživanje civilnog društva te njihove komunikacije i suradnje s gradskom administracijom, a osobito u pogledu javno-civilnog partnerstva i sudioničkog upravljanja.

Okrugli stol vodila je moderatorica dr.sc. Ana Žuvela, stručnjakinja u polju kulturne politike i sudioničkog upravljanja u kulturi, dok su gosti bili predstavnici glavnih aktera procesa nastajanja centara baziranih na javno-civilnom partnerstvu u Dubrovniku: Srdjana Cvijetić (Art radionica Lazareti / Platforma za Lazarete), Marko Grgurević (Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo / Grad Dubrovnik), Marija Skočko (Upravni odjel za kulturu i baštinu / Grad Dubrovnik) te Gjino Šutić (UR Institute / Centar za mlade).

Kroz sat i pol ugodne rasprave, akteri su uz pomoć moderatorice raspravljali o partnerskim i suradničkim odnosima između organizacija civilnog društva i lokalne uprave u kontekstu dijeljenja ovlasti u javnim prostorima i javnoj infrastrukturi koja za rezultat ima naodgrađivanje društvenih sadržaja i aktivnosti te mjesta za društvenost u Gradu Dubrovniku, uzimajući osobito u obzir primjere Centra za mlade Dubrovnika te Platforme za Lazarete. Gosti su ukratko objasnili proces nastajanja njihovih centara te njihovih upravljačkih odnosa, raspravljali o iskustvu suradnje gradske administracije s civilnim društvom, agilnosti i otpornosti koje su udruge tijekom COVID-19 krize pokazale u svom radu, nužnosti omogućavanja uvjeta za daljnju profesionalizaciju rada udruga te konačno, mogućnostima da iskazana suradnja kroz razvoj ovih centara, a koja je potencirana COVID-19 krizomm postane „novo normalno“ u razvoju civilnog društva Grada Dubrovnika, kroz daljnji razvoj zakonodavnog i strateškog okvira na lokalnoj razini.

Gosti su se na kraju složili da je sljedeći korak u razvoju ove ideje intenzivnija programska suradnja , stvaranje novih sadržaja te definiranje novih načina odnosa i funkcioniranja, a sve to kroz suradnju putem susreta i razgovora poput ovoga. COVID-19 kriza je, zaključuju, donijela i priliku da svi akteri mogu sjesti i razgovarati na opuštenoj razini, bez razgovora iz pozicija moći i nemoći. Ti razgovori bi dalje trebali krenuti uz analizu problema i potreba svih aktera, odnosno organizacija civilnog društva, Grada i lokalne zajednice, a uz imperativ otvorenog dijaloga. Glavni zaključci s ovog stola, bit će uskoro sažeti te zatim objavljeni kao preporuke za daljnji razvoj lokalnih politika.

 

Više o projektu:

https://urbact.eu/active-ngos

Active NGO’s

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

“KAKO USVOJITI DOBRE URBANE PRAKSE?”

Dura

Prvi koraci i projekti suradnje se događaju: izložba „Quarantine“ u Lazaretima

Dura

ACTIVE NGO´s sastanak

Dura

Dubrovački tim „Active NGOs“ projekta na URBACT Infodanu „Kako usvojiti dobre prakse“

Dura

DURA DOMAĆIN TRANSNACIONALNOG SASTANKA PROJEKTA ACTive NGO’s

Dura

Centar za mlade otvorio je vrata svog novog prostora!

Dura

„Active NGOs“ projekt: organizirana dvodnevna radionica strateškog planiranja za organizacije Centra za mlade Dubrovnik

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X