Dura
Novosti

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

 

DURA je sudjelovala na drugom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore koji se održao od 11. do 14. ožujka u gradu Santo Tirso u Portugalu. Domaćin ovog sastanka bili su projektni partneri iz Invest Santo Tirso, Ured za potporu investitorima i gospodarsko jačanje općine Santo Tirso. Dvodnevni sastanak održan je u Fábrica de Santo Thyrso, nekadašnjoj tvornici tekstila koja je danas domaćin Ureda Invest Santo Tirso, ali i inkubatora za modne i tehnološke poduzetnike te prostora za zajednički rad. Trenutno postoje i planovi za otvorenje novog digitalnog centra za prekvalifikaciju u digitalne karijere.

Prvi rad dan sastanka započeo je pozdravnim govorom načelnika općine Santo Tirso, Alberta Coste, koji se osvrnuo na uspješne rezultate i doprinos iz različitih projekata financiranih sredstvima Europske unije. Sastanku je prisustvovala i Irina Rotaru ispred URBACT Joint Secretariat-a, koja je predstavila integrirani pristup planiranju akcija, temeljen na integraciji, sudjelovanju i učenju kroz akciju. Partneri su u grupnoj aktivnosti vježbali korištenje URBACT alata integriranog planiranja akcija, a koji im je pomogao identificirati različite vrste integracija u njihovim općinama i područjima, ono što partneri trenutno rade za svaki aspekt uključen u proces planiranja, ali i sve ono što mogu uključiti i poboljšati u budućnosti.

U nastavku sastanka partneri su čuli o povijesti tekstilne tvornice u Santo Tirsu prikazane kroz stalni postav izložbe unutar tvornice. U okviru toga, voditeljica projekta ispred Ureda Invest Santi Tirso, Vera Araújo, dala je svoj osvrt na industrijski razvoj i inovacijski ekosustav u Santo Tirsu.

Prvi radni dan zaključen je prezentacijom koju je održao je Rui Barros Garcia iz inženjerske tvrtke ‘Garcia Garcia SA’ koja stoji iza dizajna i izgradnje industrijske zone Santo Tirso. Barros Garcia približio je partnerima primijenjene dobre prakse poput uspješnog programa za „car-sharing“ (dijeljenje vožnje), posebnim autobusima za osoblje i instalacije 9,2 MW solarnih panela s planom da se taj kapacitet udvostruči u godinama koje dolaze. Za kraj dana uslijedio je posjet tvrtki WEG Portugal, drugom najvećem proizvođaču električnih motora na svijetu. Tvornica WEG u Santo Tirso proizvodi preko 10.000 velikih elektromotora godišnje na licu mjesta. Tvrtka je posvećena održivosti i uskoro će pokretati svoju tvornicu na 1 MWp solarne energije. Razvili su vlastiti interni električni pogon za prijevoz unutar svoje industrijske zone, također su razvili interni sustav dijeljenja vožnje koji omogućuje zaposlenicima da se pridruže „car-sharing“ programu s kolegama koji žive u istom području, što svakodnevno štedi minimalno 90 automobilskih prijevoza.

Drugi dan sastanka u Santo Tirsu započeo je refleksijama partnera o dobrim praksama i naučenim lekcijama iz primjera Santo Tirsa, nakon čega je slijedila prezentacija o marketinškim i branding strategijama koje privlače industrijski razvoj u Santo Tirso, a koju je održala Vera Araújo, voditeljica Ureda Invest Santo Tirso. Nadalje bilo je govora o održivoj mobilnosti i transportnim inicijativama u Santo Tirsu i metropolitskom području. Također jedna od ključnih URBACT tema – rodna ravnopravnost, obrađena je u prezentaciji Ines Santos Silvae kroz pogled na rastući broj žena u IT industriji i tehnološkim zanimanjima te poduzetništvu.

Kao završna aktivnost sastanka, partneri su se podijelili u grupe kako bi zajednički zaključili što bi Općina Santo Tirso trebala početi raditi (nedostaci), prestati raditi, ali i što primjećuju kao primjer dobre prakse i podupiru da se nastaviti raditi i u budućnosti. Na ovaj način domaćini su dobili uvid u različite perspektive iz osam partnerskih gradova, odnosno područja iz osam različitih zemalja.

Sljedeći posjet u okviru projekta EcoCore planiran je u svibnju 2024. u gradu Parnu (Estonija).

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dura_user

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X