Dura
Novosti

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Drugi sastanak članova ULG-a (Urbact lokalne radne skupine) projekta “EcoCore” održan je 18. prosinca 2023. u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA. Nakon DURA-inog uvoda, sastanak je nastavila voditi Ivana Katurić iz tvtke Urbanex d.o.o kao lokalna ULG koordinatorica na projektu EcoCore. Osim DURA-e, radnom sastanku prisustvovali su i dionici iz Grada Dubrovnika (UO za turizam, gospodarstvo i more, UO za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu te UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša), Lučke uprave Dubrovnik, Zračne luke Dubrovnik, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, UTD Ragusa d.d. (TUP) i Hrvatske gospodarske komore DNŽ.

U uvodnom dijelu ukratko je predstavljen projekt EcoCore, kao i specifičnosti i prilike koje URBACT  nudi kao program financiranja mreža gradova. Partnerstvo projekta trenutno se nalazi u prvoj šestomjesečnoj fazi projekta poznatijoj kao aktivacijska faza. U ovom periodu odrađen je inicijalni posjet vodećeg partnera i vodećeg eksperta projekta svim projektnim gradovima, pa tako i Dubrovniku, a s ciljem analize početnog stanja. Tijekom posjeta odrađen je i prvi ULG sastanak koji se održao 14. rujna 2023. u Maloj gradskoj vijećnici Grada Dubrovnika, a na kojem je sudjelovao velik broj dionika.

Osim inicijalnog posjeta vodećih partnera projektnim gradovima, aktivacijska faza uključuje i formiranje ULG skupine na lokalnim razinama, kao i prvi transnacionalni partnerski sastanak održan u studenom 2023. godine u gradu Balbriggan u Irskoj. Na održanom drugom lokalnom ULG sastanku u DURA-i, važan dio agende odnosio se upravo na prijenos naučenih lekcija iz Irske, a što uključuje predstavljanje ekonomskog koridora Dublin-Belfast. U nastavku su najavljeni i budući ULG sastanci te dinamika projektnih aktivnosti za naredni period od dvije godine.

Interaktivni dio sastanka započeo je analizom postojećeg stanja u urbanoj zoni Grada Dubrovnika po pitanju potencijalnih brownfield ulaganja kao jednog od značajnih fokusa projekta, a kako bi se stvorila podloga za daljnje definiranje problema i prilika za razdoblje trajanja projekta. Budući da je glavni rezultat projekta Integrirani akcijski plan (IAP), članovima ULG grupe pobliže je predstavljena njihova uloga u procesu formiranja IAP-a te je definirano na koji način će se donositi pojedine komponente kroz slijedeće dvije godine.

Projekt EcoCore predstavlja mrežu od 9 malih gradova smještenih u prometnim koridorima koji će planirati aktivnosti za održivi lokalni gospodarski razvoj s fokusom na izazove i prilike za zeleni rast i tranziciju na održivije prakse u korištenju energije i prijevoza. Nositelj projekta je grad Balbriggan (Irska), a projektni partneri su Dubrovačka razvojna agencija DURA, Razvojno-istraživački centar Ormož (Slovenija), grad Alba Iulia (Rumunjska), Samouprava Općine Kekava (Latvija), gradovi Santo Tirso (Portugal), Parnu (Estonija), Villena (Španjolska) te Tuusula (Finska).

Projekt je financiran sredstvima programa URBACT. Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.685 eura od čega su 75.400 eura sredstva namijenjena za DURA-u. Planirano trajanje projekta je od 1. lipnja 2023. do 31. prosinca 2025.

Aktivnosti projekta mogu se pratiti putem web stranice mreže EcoCore.

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Dura_user

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dura_user

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X