Dura
Novosti

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Treći ULG sastanak projekta EcoCore održao se 16. veljače 2024. u prostoru Općine Župa dubrovačka u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA. Sastanak je vodila Ivana Katurić, direktorica tvrtke Urbanex d.o.o., ujedno koordinatorica lokalne radne (ULG) skupine na projektu EcoCore za Dubrovačku razvojnu agenciju (DURA). Na sastanku su prisustvovali djelatnici Općine Župe dubrovačka i Općine Konavle. Djelatnici DURA-e ukratko su predstavili projekt EcoCore koji predstavlja mrežu manjih europskih gradova duž ekonomskih koridora s fokusom na zelenu tranziciju poduzetničkog sektora.

Nakon uvodnog predavanja, lokalnim dionicima su predstavljena dosadašnja iskustva naučena na projektu poput Ekonomskog koridora Dublin-Belfast, Strategije razvoja vještina okruga Fingal (Fingal Skills Strategy) te lekcije naučene sa održanog prvog Masterclass-a čiji je fokus bila Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i povezane EU direktive. U sljedećem bloku sastanka, dionicima su  predstavljena područja i metodologija izrade Integriranog akcijskog plana (IAP) čija je svrha stvaranje održivog gospodarskog razvoja u svakom od partnerskih gradova, generiranje lokalnog zapošljavanja te ubrzanje zelene tranzicije u gradovima partnerima. Glavni nositelji ideja prilikom izrade IAP-a su lokalni dionici.

Na trećem ULG sastanku naglasak je bio na predstavljanju potencijala ovog prostora i što prostor može doprinijeti EcoCore projektu. Predstavnicima okupljenih općina prezentirane su i mogućnosti financiranja projekata vezanih uz zelenu tranziciju, poduzetništvo, urbanu obnovu i promet. Kada je u pitanju promet, istaknut je izazov razvoja održivih oblika mobilnosti zbog reljefne specifičnosti, odnosno nepovoljnog terena koji otežava razvoj šetnica, biciklističkih staza i dr., a zbog kojih je i smanjena sigurnost svih dionika u prometu.  Uz potrebu razvoja održivih oblika mobilnosti, spomenuta je i potreba daljnjeg razvoja cestovnih koridora (brze ceste), s obzirom na veliku opterećenost postojećih prometnica na urbanom području Dubrovnika koje su rezultat svakodnevnih dnevnih migracija i prometa u tranzitu, a opterećenje dodatno raste za vrijeme ljetnih mjeseci s obzirom da Dubrovnik s okolicom predstavlja jedno od turistički najatraktivnijih i posjećenijih područja na Mediteranu.

Nositelj projekta EcoCore je grad Balbriggan (Irska), a projektni partneri su Dubrovačka razvojna agencija DURA, Razvojno-istraživački centar Ormož (Slovenija), grad Alba Iulia (Rumunjska), Samouprava Općine Kekava (Latvija), gradovi Santo Tirso (Portugal), Parnu (Estonija), Villena (Španjolska) te Tuusula (Finska).

Projekt EcoCore financiran je sredstvima programa URBACT. Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.685 eura od čega su 75.400 eura sredstva namijenjena za DURA-u. Planirano trajanje projekta je od 1. lipnja 2023. do 31. prosinca 2025.

Aktivnosti projekta mogu se pratiti putem web stranice mreže EcoCore.

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

Dura_user

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

Dura_user

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X