Dura
Novosti

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

U okviru projekta EcoCore, DURA je sudjelovala na URBACT radionici na temu pilot akcija u URBACT mrežama gradova, a koja se održala 27. veljače 2024. godine u virtualnom obliku. Voditeljica radionice bila je vodeća stručnjakinja EcoCore projekta gđa. Eileen Crowley, CEO & Founder Ascent Consulting.

URBACT je europska inicijativa koja potiče održivi urbani razvoj i promiče razmjenu znanja i iskustava među gradovima diljem Europe. URBACT testne radnje su pilot projekti koje provode gradovi u sklopu URBACT programa kako bi testirali nove ideje, pristupe ili politike u kontekstu urbanih izazova.

Osnovni cilj testnih radnji (pilot akcija) je istražiti učinkovitost i primjenjivost određenih inovacija u praksi te prikupiti relevantne informacije i lekcije koje se mogu dijeliti s drugim gradovima. Ovi pilot projekti mogu obuhvaćati različite teme poput održive urbane mobilnosti, revitalizacije gradskih središta, upravljanja javnim prostorima ili poticanja socijalne inkluzije.

Testne aktivnosti obično uključuju suradnju između lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih institucija i drugih dionika kako bi se osiguralo multidisciplinarno i holističko razumijevanje problema i mogućih rješenja.

Kroz provedbu testnih radnji, gradovi imaju priliku eksperimentirati s inovativnim pristupima, evaluirati njihovu učinkovitost u stvarnom okruženju te prilagoditi i poboljšati strategije i politike koje se primjenjuju na lokalnoj razini. Rezultati ovih testiranja mogu biti korisni ne samo za same gradove, već i za širu mrežu urbanih stručnjaka i donositelja politika diljem Europe.

Vodeća stručnjakinja projekta radionicom je razjasnila ciljeve URBACT testnih radnji, podijelila primjere testnih aktivnosti i omogućila sudionicima priliku da isprobaju neke alate koji mogu pomoći za dizajniranje i definiranje testnih akcija s lokalnim dionicima.

Projekt EcoCore predstavlja mrežu od 9 malih gradova smještenih u prometnim koridorima koji će planirati aktivnosti za održivi lokalni gospodarski razvoj s fokusom na izazove i prilike za zeleni rast i tranziciju na održivije prakse u korištenju energije i prijevoza.

Projekt EcoCore financiran je sredstvima programa Interreg URBACT. Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.685 € od čega su 75.400 € sredstva namijenjena za DURA-u. Planirano trajanje projekta je od 1.lipnja 2023. do 31.prosinca 2025.

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dura_user

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X