Dura
Novosti

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dubrovačka razvojna agencija DURA sudjelovala je na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore koji se održao 21. i 22. studenog 2023 u Irskom gradu Balbriggan.

Prvog dana sastanak je održan na kampusu instituta „Irish Institute for Music & Song“ gdje je partnerstvo pozdravio Adrian Henchy ispred grada Balbriggan kao i Općine Fingal, nakon čega je suosnivač i generalni direktor Instituta  Michael T. Dawson prezentirao osnivanje i aktivnosti koje se provode u Institutu. U nastavku je uslijedilo predstavljanje gradova partnera, prilikom čega je DURA u suradnji s Ivanom Katurić iz tvrtke URBANEX, lokalnim ULG koordinatorom, predstavila neke od lokalnih izazova na koje će se EcoCore projekt fokusirati, kao i potencijalne teme integriranog akcijskog plana koji će proizići iz projekta. Također spomenute su i brojne inicijative i strategije koje Grad Dubrovnik već provodi u smjeru održivog razvoja te potencijalni izvori financiranja za nove projekte na teme zelene tranzicije i rasta.

Istog dana predstavljen je dvogodišnji plan provedbe projekta, nakon čega su partneri imali priliku u stvarnom okruženju Balbriggana vidjeti viziju revitalizacije gradskih površina sažetu u razvojnu strategiju grada Balbriggan. Posjetili su lokacije s najavljenim infrastrukturnim poboljšanjima temeljenim na akcijskom planu koji je rezultat prethodnog URBACT III projekta pod nazivom iPlace.

Povratkom na kampus Instituta, program se nastavio panel raspravom na temu žena u poduzetništvu s primjerima uspješnih poduzetnica iz Balbriggana. Prvi dan zaključen je radionicom na temu EcoCore digitalne tranzicije te diskusijom na temu Smart City programa koji podržavaju zelenu tranziciju u europskim gradovima.

Drugoga dana sastanak je održan u prostoru Centra za poduzetništvo i edukacije grada Balbriggan. Tom prilikom je Amanda Smyth, voditeljica razvoja Ekonomskog koridora Dublin-Belfast, predstavila ovu vrijednu inicijativu između lokalne uprave i tvrtki za zajednički razvoj nad-općinskih prostora s ciljem privlačenja investicija i poslovanja. Nakon toga uslijedila je diskusija na temu razvoja potencijalnih ekonomskih koridora u partnerskim gradovima.

U nastavku drugog dana sastanka, održana je prezentacija na temu Active Travel Strategy, odnosno strategije s fokusom na jačanje svijesti o zelenim oblicima transporta i njihovim utjecajima na ekonomiju i društvo. Veliki interes sudionika izazvao je Bobby Healy, osnivač i generalni direktor tvrtke Manna Drone Delivery, predstavivši uspješno poslovanje tvrtke koja se bavi uslugama dostave putem specijalnih dronova, a koji vrše dostave različitih dobara u okrugu 6 kilometara od svoje baze.

Partneri projekta provedeni su autobusom kroz Stephentown industrijsku zonu gdje su upoznati s vizijom Balbriggana o kupnji i ulaganjima u greenfield područja. Po povratku u Centar za poduzetništvo i edukacije Balbriggan, projektni partneri ostavili su osvrt za svoje domaćine iz grada Balbriggan, navodeći sve pozitivne kao i negativne elemente koje su primijetili i znanja koja su usvojili za vrijeme dvodnevnog putovanja.

Projekt EcoCore predstavlja mrežu od 9 manjih gradova smještenih na transportnim koridorima koji će planirati aktivnosti za održivi lokalni gospodarski razvoj s fokusom na izazove i prilike za zeleni rast i tranziciju na održivije prakse u korištenju energije i prijevoza.

Cilj je projekta izgraditi kapacitete malih gradova u suočavanju s klimatskim promjenama promicanjem agende zelenog gospodarstva i pomaganjem lokalnim dionicima, posebice poduzećima, u prijelazu na izvore energije s niskom razinom ugljika za prijevoz, grijanje i električnu energiju.

Nositelj projekta i organizator sastanka je grad Balbriggan (Irska), a partneri koji su sudjelovali dolaze iz Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, Razvojno-istraživačkog centra Ormož (Slovenija), grada Alba Iulia (Rumunjska), Samouprave Općine Kekava (Latvija), te gradova Santo Tirso (Portugal), Parnu (Estonija), Villena (Španjolska) te Tuusula (Finska).

Ukupna vrijednost projekta je 806.685,00 EUR, a trajanje projekta je od 1.lipnja 2023. do 31.prosinca 2025.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan Kick-Off sastanak projekta URBACT EcoCore

Dura_user

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

Dura_user

Vodeći tim projekta EcoCore u inicijalnom posjetu Dubrovniku

Dura_user

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X