Dura
Novosti

Posjet projektnim gradovima Tuusula i Kekava u okviru projekta EcoCore

DURA je sudjelovala na transnacionalnom sastanku projekta EcoCore (URBACT IV), koji se održao od 16. do 20. rujna 2024. godine u gradovima Tuusula (Finska) i Kekava (Latvija). Na sastanku su sudjelovali partneri iz devet europskih gradova, a s ciljem razmjene iskustava i rasprave o održivom razvoju, inovacijama i kreiranju Integriranog akcijskog plana (IAP) za zelenu tranziciju gradova.

Projekt EcoCore okuplja europske gradove koji rade na razvoju održivih rješenja u urbanom planiranju, poticanju zelene tranzicije te jačanju društvene i ekonomske otpornosti. Kroz različite akcije i primjere dobre prakse, projekt ima za cilj promovirati zelene politike i smanjenje ugljičnog otiska u gradovima diljem Europe.

U finskom gradu Tuusula, partneri su se upoznali s uvođenjem “zelenog faktora” u proces planiranja, gdje se održivost i okolišni aspekti integriraju u razvoj gradskih područja, čime se osigurava da okolišni aspekti budu u prvom planu urbanog razvoja. Inicijative poput “Helsinki Ring of Industry” pokazale su kako deset općina zajednički surađuje na brendiranju i privlačenju investicija. Prezentirani su i primjeri sudjelovanja građana u kreiranju proračuna te podrška poslovne digitalizacije i inovacija putem razvojne tvrtke Keuke. Primjeri obrazovnih programa, poput VET programa za zelenu tranziciju te zajednička kreacija novih obrazovnih usluga, kao što je Monio centar za obrazovanje i kulturu, dodatno su pokazali važnost uključivanja zajednice u sve aspekte razvoja. ESG koraci koje poduzima tvrtka Logitri u svrhu pravedne i zelene tranzicije, pružili su uvid u napredne mjere održivosti.

U latvijskom gradu Kekava, predstavljeni primjer industrijske simbioze između tvrtki Cleanr za upravljanje otpadom i Kekava Foods, pokazao je kako suradnja između industrija može pridonijeti održivosti. Praktične promjene u sustavu grijanja, prelazak s plina na obnovljive izvore energije (drvne prerađevine), kao i pokretanje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda putem solarne energije, pokazali su predanost Kekave zelenim rješenjima. Posebnu pažnju privukla je inicijativa ulaganja u biciklističku infrastrukturu s ciljem da Kekava postane najprijateljskiji grad za bicikliste u Latviji. Također projekt Riga Tech Girls pokazuje kako osnaživanje žena u tehnološkom sektoru može pomoći u popunjavanju tehnoloških vještina i smanjenju jaza u znanjima. Uz to, spoj prirode, umjetnosti i kulture u šumi Baldone još je jedan primjer kreativnog povezivanja održivosti i kulturne baštine.

Kroz radionice poput Timeout World Café, sudionici su dobili priliku koristiti kreativne alate za uključivanje zajednice u rješavanje izazova i razvoj održivih rješenja, primjenjivih i u drugim gradovima.

Sljedeći sastanak projekta EcoCore planiran je za studeni 2024. godine u Villeni, Španjolska.

 

#EcoCore

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA u posjetu gradu Parnu u okviru projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

Održan prvi Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

EcoCore sastanak u Santo Tirsu

Dura_user

Održan 4. ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

DURA na prvom transnacionalnom sastanku projekta EcoCore u gradu Balbriggan

Dura_user

Održan treći ULG sastanak u okviru projekta EcoCore

Dura_user

Održan 5. ULG sastanak projekta EcoCore

Dura_user

Održan drugi masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održan peti Masterclass projekta EcoCore

Dura_user

Održana radionica na temu pilot akcija na projektu EcoCore

Dura_user

Odražan 2. dio Masterclass- a za facilitatorske vještine

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X