Dura
Novosti

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA
OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

20171214_085418
20171214_102009
20171214_102038
20171214_114002
20171214_085451
slik_2
slika_1


Nakon predstavljanja u Turističko-ugotiteljskoj školi Dubrovnik, projekt Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana u srijedu je 13. prosinca, u prostorijama DURA-e, prezentiran predstavnicima Društva prijatelja dubrovačke starine.

Voditelji projekta Mia Hrnić i Ivo Kara-Pešić tročlanoj su delegaciji DPDS-a predstavili osnovne ciljeve i metodologiju projekta te blisku povezanost nematerijalne baštine hrane i spomeničke baštine Konavala i Stona koju Društvo obnavlja, ili ju je obnavljala u prošlosti. Posebnu je pozornost privukla ideja stvaranja adekvatnog sadržaja za obnovljene prostore spomeničke baštine u Dubrovniku i stonskom kraju. Svi prisutni složili su se da bi predloženi koncept bio vrlo atraktivan doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi, ali da je zbog njegove ambicioznosti u realizaciju potrebno uključiti više aktera. Također je zaključeno da obnova vrijedne spomeničke baštine ima smisla samo ako se unaprijed jasno definira dugoročna namjena kojom građevina dobija dodanu vrijednost te na taj način u ekonomskom smislu postane samoodrživa.

U četvrtak 14. prosinca projekt je, u prisustvu direktorice DURA-e, Ana-Marije Pilato, predstavljen i načelniku Općine Ston, Vedranu Antunici. Istaknuta je važnost Stona i okolice za dubrovačku gastro baštinu, kao i za cjelokupan projekt Slow Food Središnja Europa. Ivo Kara-Pešić podsjetio je na već postojeću sinergiju projektnih partnera i Društvo prijatelja dubrovačke starine kada je riječ o sadržaju koji treba stvoriti za obnovljenu spomeničku baštinu u Stonu i Malom Stonu. Načelnik Antunica izrazio je zadovoljstvo projektnim prijedlogom te je prisutne upoznao s daljnjim planovima obnove spomeničke baštine u stonskom kraju. Direktorica Pilato pohvalila je rad projektnog tima i poželjela mu ostvarenje svih predviđenih ciljeva.

Istoga dana s projektom su upoznati i predstavnici Udruge dubrovačkih ugostitelja. Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić u prezentaciji je poseban naglasak stavio na važnost restorana i kuhara u očuvanju i širenju lokalne gastro kulture. Prisutnima je detaljno predstavljen Slow Food projekt Chefs’ Alliance, kao i primjena načela dobre, čiste i pravične hrane u ugostiteljstvu. U dugoj i živoj diskusiji koja je uslijedila nakon prezentacije, detektirano je nekoliko problema s kojima se ugostitelji susreću u želji da im ponuda bude utemeljena na lokalnoj proizvodnji i gastro tradiciji. Odlučeno je da će u nekoliko narednih mjeseci biti formirana radna grupa sastavljena od predstavnika deset restorana u kojima će se odvijati neke od projektnih aktivnosti, nuditi jela s proizvodima lokalnog prezidija pelješkog varenika te širiti Slow Food filozofija.

Datum:
15.12.2017
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X