Dura
Novosti

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”
SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

[SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA]

Predavanje i dvodnevna radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, održali su se u prostorijama Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, od 7. do 9. svibnja 2019. godine, na kojemu je prisustvovala i djelatnica DURA-e Kristina Vujanović.

Riječ je o dvama događajima ususret predstojećoj multimedijalnoj izložbi “Hranitelji Grada” koja će se u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Udruge Kinookus i Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, održati u studenom ove godine u Dubrovniku.

Prvog dana programa, Ivo Kara-Pešić, predsjednik Udruge Kinookus, jedne od partnera projekta, učenicima je Ugostiteljske i turističke škole Dubrovnik održao predavanje o principima Slow Food filozofije primijenjenim na lokalni kontekst pod nazivom “Slow Food – od polja do stola”. Trideset dvoje učenika uz pratnju svojih profesorica sudjelovalo je u zanimljivoj igri povezivanja ključnih pojmova prehrambenog sustava, stvarajući mapu koja im je pružila odgovore na pitanja uloge kuhara, konobara i slastičara u očuvanju lokalne gastro tradicije.

Drugog i trećeg dana programa, jedan od “hranitelja Grada”, lokalni proizvođač Mirko Matić, kroz druženje je s ukupno osamdeset i pet učenika Osnovne škole Marina Držića i njihovim profesoricama, objasnio način uzgoja mikro-bilja i jestivog cvijeća te važnost nezagađenog i mikroorganizmima bogatog tla za njihovu proizvodnju i zdravlje ljudi. Najmlađi su na radionici naziva “Mali zeleni i slatko cvijeće” mogli saznati i kako je konzumiranje cvijeća duga tradicija na dubrovačkom području te na koji način Matićevi proizvodi nalaze svoje mjesto na jelovnicima lokalnih restorana. Na taj je način sudionicima na konkretnom primjeru pokazana važnost lokalne proizvodnje hrane i njezinog direktnog plasmana u dubrovačke ugostiteljske objekte.

Sva tri dana programa sudionici su imali prilike uživati u kolačima iz slastičarne “Mala truba” koju vode dubrovačka slastičarka Lucija Tomašić i chef Damir Šarić. Šarić je također protagonist jednog od petnaest video-intervjua koji predstavljaju okosnicu izložbe “Hranitelji Grada” te koji će biti prikazan prilikom jestive multimedijalne izložbe.

Program predavanja i radionica koordinirala je muzejska pedagoginja Dubravka Tullio.

Datum:
09.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X