Dura
Novosti

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD
MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

identify_dubrovnik_gallery_01
identify_dubrovnik_gallery_02
identify_dubrovnik_gallery_03
identify_dubrovnik_gallery_05
home_identify_box_dubrovnik
identify_dubrovnik_gallery_04
identify_dubrovnik_solana_salt


U okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, stvorena je online platforma ˝Food Paths Network˝ (Mreža Gastronomskih Puteva), putem koje organizacija Slow Food namjerava predstaviti i podijeliti zajedničku metodologiju istraživanja, osnaživanja i promocije lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa. Mreža gastronomskih puteva namijenjena je svim gradovima bogate gastronomske baštine kao svojevrsna metodologija razvoja koja se može primjenjivati, prilagođavati i unaprjeđivati diljem Europe.

Platforma 

Mreža Gastronomskih Puteva nudi metodu rada koja uključuje model za praćenje i specifične treninge.

  • Model je testiran u pet gradova (Brno, Dubrovnik, Kecskemet, Krakow i Venecija) u okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, a sastoji se od tri faze:

  1. Identificirati: kroz istraživanje rekonstruirati povijesni, kulturni, društveni i ekonomski kontekst lokalnog područja;
  2. Zaštititi: dokumentirati usmeno i implicitno znanje te vještine na lokalnom području, putem terenskog istraživanja i video intervjua mapirati bioraznolikost proizvoda koji pripadaju lokalnom gastro-kulturnom naslijeđu;
  3. Valorizirati: povećati vrijednost niza dobara, znanja i tradicija, promovirati mehanizme upravljanja i promocije kojima se ova vrijednost može prenijeti korisnicima.
  • Trening nudi nekoliko najboljih praksi i smjernica za osnaživanje i promociju lokalnog gastro-kulturnog naslijeđa u četiri područja:
  1. Javne tržnice: kolektivno vođene tržnice poljoprivrednika na kojima tradicijski proizvođač direktno prodaje potrošaču;
  2. Prehrambena edukacija: poput inicijativa koje uključuju djecu, mlade i obitelji; 
  3. Održivi turizam: turizam koji integrira povijesno i kulturno naslijeđe, zaštićena područja i poljoprivredna mjesta;
  4. Kulturni događaji: događaji koji se bave temama vezanim za hranu.

 

Gradovi koji žele primijeniti ovu metodologiju mogu nas kontaktirati slanjem upita na engleskom jeziku na e-mail adresu foodce@slowfood.it. Ovim putem dobit će pristup jedinstvenom e-tečaju na kojem mogu saznati više o metodologiji i različitim načinima njezine implementacije i promoviranja svog gastronomskog naslijeđa.

 

Želimo što bolje testirati Mrežu Gastronomskih Puteva, stoga Vas molimo da nas obavijestite ukoliko mislite da bi ona mogla biti koristan alat za vaš  grad i ako mislite da bi ova metodologija mogla biti učinkovita u promociji gastro-kulturnog nasljeđa vašeg područja.
 

Poveznica na e-platformu:  https://foodpathsnetwork.slowfood.com  

Datum:
19.08.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X