Dura
Novosti

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE
ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

U okviru projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana, u ponedjeljak 28. svibnja, u prostorijama Hotela Adria u Dubrovniku, održan je cjelodnevni trening identificiranja i mapiranja gastro-kulturnog nasljeđa hrane dubrovačkog kraja.

Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Grad Kecskemet (Mađarska), Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus utemeljen je na Slow Food konceptu “nove gastronomije”, multidisciplinarnom pristupu hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi.

Jedan od ciljeva projekta stvaranje je prenosivog modela vrednovanja tradicijske hrane te stvaranje novog saveza pet gradova vrijedne spomeničke baštine Središnje Europe, a sve na dobrobit lokalnih uprava, civilnog društva, institucija, malih poduzeća prehrambenog sektora, uslužnih djelatnosti te kreativnog sektora i građanstva uopće.

Osnovni cilj održanog treninga osposobljavanje je lokalnih aktera prehrambenog sustava za identificiranje nematerijalnog nasljeđa hrane i to u perspektivi koja kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost.

U uvodnom pozdravu direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, Ana-Marija Pilato, istaknula je važnost ovog projekta za održivi razvoj gradskih i prigradskih područja te usklađenost njegove temeljne filozofije s vizijom Dubrovnika koju nova gradska uprava promovira pod geslom Respect the City.

Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić sudionike je u trening uveo kušanjem mantale koje je poslužilo kako bi prisutni kroz vlastite dojmove, senzacije i sjećanja izazvana okusom i mirisom ove čuvene slastice dubrovačke gastronomije osvijestili važnost emotivne memorije vezane uz tradicijska jela te njihovu ukorijenjenost u običajima i svetkovinama lokalne zajednice.

Uslijedilo je detaljno predstavljanje pravnog okvira za očuvanje nematerijalne baštine hrane u Republici Hrvatskoj i etno-antropološkog pristupa Gastronomskog Sveučilišta u Pollenzu, s posebnim osvrtom na sve njegove faze i alate: od znanstvenog-teorijskog istraživanja različitih izvora do terenskog rada, izbora kazivača i izrade video intervjua kojim se prikupljaju njihove životne priče i svjedočanstva. Prisutne je posebno zanimala specifičnost lokalnog povijesnog i agrokulturnog konteksta u odnosu na ostale partnerske gradove te kriteriji pri izboru kazivača.

U okviru ovog projekta zainteresirane očekuje još jedan trening koji će biti organiziran u mjesecu listopadu 2018. godine.

Datum:
29.05.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X