Dura
Novosti

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU
NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

web_slow_food
slowfood_ce2
slow_food_3
slowfood_6
slow_food_5
slow_food_web
slowfood_2
krakow_2
krakow_3
krakow


SlowFood-CE: Transnacionalno osposobljavanje za novi gastronomski projekt Slow Food organizacije održalo se u Krakovu

Nova gastronomija: Ovo je bila središnja tema trodnevnog osposobljavanja održanog u Krakovu početkom veljače u okviru projekta SlowFood-CE: Kultura, baština, identitet i hrana, financiranog od strane Europske unije.

Kulturna baština povezana s hranom predstavlja ključni resurs za lokalna područja, ali je često podcijenjena. Radom sa zajednicama i promicanjem lokalnih tradicija i vještina, bez gubljenja ekonomske perspektive, ekološke i društvene održivosti, moguće je ne samo poboljšati znanje o bogatstvu gastronomske baštine već i stvoriti novi multidisciplinarni pristup hrani koja priznaje jake veze između tanjura, planeta i ljudi.

Uzimajući ove ideje kao početnu točku, 25 sudionika – lokalnih predstavnika Slow Food organizacije i javnih dužnosnika iz pet srednjoeuropskih zemalja Italije, Hrvatske, Mađarske, Češke i Poljske – okupili su se u Krakovu početkom veljače kako bi razgovarali o biološkoj raznolikosti, kulturi i tradicijama, s posebnim naglaskom na odnose između gradova i ruralnih područja.

Gradovi su, zapravo, savršeni laboratorij za uspješno postizanje radikalne promjene perspektive gastronomske baštine: dovoljno mali da imaju snažan utjecaj na poduzetnički i društveni krajolik, ali dovoljno veliki da osiguraju pristup međunarodnim tržištima.

Upravo zato je Slow Food organizacija pokrenula trogodišnji projekt pod nazivom SlowFood-CE: Kultura, baština, identitet i hrana, koji podržava suradnju između srednjoeuropskih regija, izgradnju prijenosnog modela koji može poticati i dodati vrijednost tradicionalnoj hrani zajedno s njihovim proizvođačima, autohtonim pasminama i sjemenu, tradicionalnom načinu proizvodnje hrane, folkloru, kulturnom krajoliku i prirodnim resursima koji hrane i povezuju gradske stanovnike i ruralne zajednice, a istovremeno stvara i novi savez između pet gradova poznatih po svojoj bogatoj kulturnoj baštini (Venecija, Dubrovnik, Brno, Krakov i Kecskemét).

“Povijesni gradski krajolik i živahna i prijateljska atmosfera u Krakovu bili su pozadina sastanka projekta Slow Food-CE, kojeg su partneri iz Krakova organizirali na iznimno profesionalan i topao način”, kazala je Olga Rendek, koja je zajedno s Magdolni Támas nazočila kao predstavnica Kiskunság Convivium Mađarske. “Sastanak je bio koristan i ugodan. Bilo je korisno zbog visokog standarda prezentacija i opširnih rasprava, koje su pružile neophodne smjernice za sljedeće korake koji će se poduzeti u provedbi projekta.

Također je bilo ugodno zbog bogatog programa ostalih dijelova susreta, poput posjeta rudniku soli Wielicka i lokalnoj tržnici poljoprivrednih proizvoda ili vođene degustacije specijaliteta domaće kuhinje, a sve u duhu “kulture, baštine, identiteta i hrane”.

Prvi dan započeo je radionicom pod nazivom “Od prepoznavanja nematerijalne kulturne baštine do njegove promocije” koja je uključivala prezentaciju Piercarla Grimaldija, antropologa na Sveučilištu Gastronomskih znanosti. Raspravljao je o putevima istraživanja u etnološkoj i biološkoj raznolikosti, projektima Arc of Taste i Granaries of Memory. Paola Roveglia iz Slow Food organizacije predstavila je ciljeve naknadnog “osposobljavanja trenera” s uvodom u mapiranje, kao sljedeći zadatak na kojem će gradovi raditi. Sljedeći su dani bili okupirani transnacionalnim osposobljavanjem na mapiranju resursa gastronomske kulturne baštine s nacrtom faza potrebnih za realizaciju pet pilot aktivnosti u svakom od pet gradova, vodeći računa da se kulturna baština prizna, da je doživi široka publika i da se potiče gospodarski razvoj.

“Jako smo sretni što smo ugostili projektne partnere, iz dva razloga”, rekao je Szymon Gatlik iz Grada Krakova. “Prvo, jer smatramo da je sastanak u Krakovu donio vrijedne smjernice za iduće korake projekta. Aktivnosti osmišljene u narednim mjesecima će nam zasigurno pomoći opisati i promovirati gastronomsku baštinu u svim partnerskim gradovima i vjerojatno će nam pomoći definirati zajednička područja i rute. Drugo, imali smo priliku pokazati našim partnerima i prijateljima što Krakov zapravo jest, te zašto je svaki aspekt kulturne baštine, uključujući gastronomiju, toliko važan ovdje – u gradu koji slavi 40. obljetnicu uključenja na UNESCO-ov popis svjetske kuturne baštine, kao jedno od prvih 12 mjesta ikad.”

Prilikom obilaska grada, sudionici su posjetili tržnicu poljoprivrednih proizvoda Targ Pietruszkowy, koja će uskoro postati Tržnica Zemlje (Earth Market). Svake subote oko 80 proizvođača sudjeluje na tržnici te prodaju svježe povrće i voće, kruh, ulja, sokove, konzervirane proizvode, med, meso, mlijeko, jaja, sir, slatkovodnu ribu, brašna, kolače i još mnogo toga. Također surađuju s lokalnim organizacijama poput Fondacja Kupuj Odpowiedzialnie (Zaklade za odgovornu kupnju) kako bi organizirali dane izobrazbe i dijeljenja iskustva. Posjet je pružio sudionicima konkretan primjer kako se gastronomska baština može promovirati.

Sljedeći važni datumi će biti Terra Madre Salone del Gusto (Torino, 20. – 24. rujna 2018.). Ovaj međunarodni događaj pružit će priliku za predstaviti pet pilot akcija za promicanje kulturne baštine koje su gradovi odlučili provesti u praksi nakon mapiranja. Također će pružiti priliku za dijeljenje dobre prakse kod promocije kulturne baštine u urbanim sredinama i za sastanak s predstavnicima europskih i regionalnih institucija kako bi razgovarali o početnim rezultatima projekta i očekivali sljedeće planirane aktivnosti. To uključuje integraciju gastronomske kulturne baštine unutar relevantnih politika u urbanom sektoru (kultura, trgovina, obrazovanje, gospodarski i ruralni razvoj, okoliš), a time i razvoj novih politika na svim razinama vlasti.

Datum:
23.02.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X