Dura
Novosti

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”
VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”
U prostorijama Gradske razvojne agencije DURA u ponedjeljak, 23. listopada zainteresiranoj su javnosti predstavljeni struktura, ciljevi i metodologija trogodišnjeg europskog projekta “Slow Food Središnja Europa”

Riječ je o projektu valoriziranja nematerijalnog kulturnog nasljeđa hrane čiji je nositelj Slow Food, a hrvatski partneri Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA i Udruga Kinookus, u suradnji s Gradom Venecijom, Gastronomskim Sveučilištem u Pollenzu (Italija), Turističkom zajednicom Južne Moravije, Slow Foodom Brno (Republika Češka), Gradom Krakovom – odjelom za promociju i turizam (Poljska), Slow Foodom Poljske i Gradom Kecskemetom (Mađarska).

Predstavnike gradskih i županijskih institucija, udruga građana i proizvođača uvodno je pozdravio gradski pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić naglasivši važnost projekta za postavljanje temelja novog pristupa tradicijskoj proizvodnji, posebno u svjetlu drugačije turističke ponude koju nova gradska uprava želi razviti u nastupajućim godinama.

Voditeljica projekta uime DURA-e, Mia Hrnić, prisutnima je predstavila tehničke podatke i aktivnosti projekta čija vrijednost prelazi 15 milijuna kuna i u okviru kojega će biti stvoren novi, transnacionalni model vrednovanja nematerijalne baštine hrane dubrovačkog područja.

Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus detaljnije je pojasnio samu povijest nastanka projekta te njegove osnovne ciljeve, metodologiju rada i potencijale za dubrovački kraj. Pozivanjem na radove Jadranke Ničetić i Vasne Miović, Kara-Pešić je prisutne podsjetio na značaj koji su hrani i njezinoj proizvodnji pridavali stari Dubrovčani, ponajviše u diplomaciji, te objasnio na koji način multidiciplinarni i integrirani pristup Slow Fooda tradicijsku proizvodnju pretvara u pokretač održivog ekonomskog, ekološkog i društvenog razvoja na lokalnoj razini.

Projekt Slow Food Središnja Europa predviđa mapiranje i vrednovanje tri poljoprivredne tradicije: stočarstva na području Srđa i Bosanke, uzgoja žitarica i proizvodnje brašna u mlinicama na rijeci Ljuta u Konavlima te proizvodnje soli i školjkarstva na području Malostonskog zaljeva.

Kara-Pešić je istaknuo da se kroz projekt pruža prilika uspostavljanja strateškog partnerstva Grada Dubrovnika i Ugostiteljske škole s Gastronomskim sveučilištem u Pollenzu, najprestižnijim sveučilištem ovog tipa na svijetu.

Projekt može, naglasio je Kara-Pešić, stvoriti nov, visokovrijedni sadržaj za obnovljenu spomeničku baštinu na području Dubrovnika: multidisciplinarni muzej nasljeđa hrane koji bi se trebao razviti iz dvije jestive izložbe posvećene gastro tradiciji Dubrovačke Republike.

Na samom kraju svog izlaganja Kara-Pešić je ponovio da bez sustavnog uključivanja svih dionika, od gradske i županijske uprave, ugostitelja i institucija do udruga i građanstva projekt neće napraviti temeljni pomak u osnaživanju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Nakon prezentacije razvila se vrlo živa i duga rasprava koja je pokazala veliki interes predstavnika institucija, udruga, proizvođača i građana za oživljavanje lokalne tradicijske poljoprivrede i adekvatno vrednovanje bogatog nasljeđa hrane Dubrovačke Republike.

Svi sudionici su se složili da bez podizanja svijesti građanstva i predstavnika institucija, neprestane edukacije proizvođača i jasnih odredaba gradske i županijske vlasti s ciljem osnaživanja lokalne proizvodnje hrane, ne može doći do željenog preokreta koji je od životne važnosti za Dubrovnik i okolicu, pogotovo u svjetlu sve izraženijih klimatskih promjena.

Datum:
25.10.2017
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X