Dura
Novosti

PROJEKT “SLOWFOOD”

PROJEKT “SLOWFOOD”
PROJEKT
Gradskoj razvojnoj agenciji DURA i Udruzi Kinookus odobrena su sredstva fonda Central Europe za trogodišnji projekt “Slow Food Centralna Europa: kultura, baština, identitet i hrana”

Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

PROGRAM: Centralna Europa

CILJ PROJEKTA je osposobiti lokalne aktere da pristupom, koji kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost, vrednuju nematerijalno nasljeđe hrane.

DURA će kroz projekt postaviti temelje za dugoročno i strateško vrednovanje dubrovačkog nasljeđa hrane, s ciljem njegova oživljavanja u kontekstu suvremenih dinamika i aktualnih potreba svakodnevnog života. Samo zajedničkom akcijom gradske uprave, lokalnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija, kulturnih i obrazovnih institucija, proizvođača i građana, gastro nasljeđe može dobiti svoje mjesto na trpezama, u izlozima, muzejima, kuhinjama, ali i usvijesti, pričama i govoru lokalne zajednice.

Udruga Kinookus i DURA akciju će zajednički i paralelno razvijati u Dubrovniku i Stonu.

Projektom se želi skrenuti pažnja na jedinstveno nasljeđe hrane cijelog teritorija nekadašnje Republike, i na povijesne veze dvaju gradova, izraženim kroz ovo nasljeđe.

Aktivnostima u okviru projekta, koje će se odvijati u i oko ovih prostora, stavit će se naglasak na snažnu vezu između spomeničke baštine (tangible heritage) i gastro-­‐kulturne baštine (intangible heritage).

Projekt će koristiti kombinaciju tri Slow Food alata: Garanaries of Memory, Chef’s Alliance i Food and Taste Education.
U projekt će, poradi što šireg djelovanja i multidiciplinarnog pristupa, biti uključeni: Ugostiteljska škola Dubrovnik, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovački muzeji (Prirodoslovni muzej), Dubrovačko-­‐neretvanska županiju, restorani Pantarul, Orsan, Kopun, Amfora, Bugenvilla, autori studija i proizvođače.

Aktivnosti:
1. Sastanak sa stakeholderima (informiranje o ciljevima projekta, edukacija o Slow Food filozofiji i alatima);
2. Mapiranje nasljeđa hrane s posebnim naglaskom na ulozi hrane u političkom životu Dubrovnika u vrijeme Republike, kao i na odnosu okolice i Grada (okolica kao hraniteljica grada);
3. Slow Food edukacija studenata Ugostiteljske škole kako bi postali promotori projekta;
4. Tematske večere u restoranima s jelovnicima koji zrcale dubrovačku gastro tradiciju;
5. Jestiva izložba u Stonu i Dubrovniku.

PARTNERI – Grad Venecija, DURA, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Slow Food Poljska i Grad Kecskemet (Mađarska).

Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

VRIJEME PROVEDBE – lipanj 2017. – lipanj 2020. (36 mjeseci)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 15.211.376,62 HRK

DAROVNICA ZA DURA-U : 1.468.363,58 HRK
SUFINANCIRANJE: 259.123,05 HRK
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA ZA DURU SA SUFINANCIRANJEM: 1.727.486,63 HRK

Datum:
28.07.2017
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X