Dura
Novosti

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE
ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

U okviru projekta Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana, u ponedjeljak 28. svibnja, u prostorijama Hotela Adria u Dubrovniku, održan je cjelodnevni trening identificiranja i mapiranja gastro-kulturnog nasljeđa hrane dubrovačkog kraja.

Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Grad Kecskemet (Mađarska), Dubrovačka razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus utemeljen je na Slow Food konceptu “nove gastronomije”, multidisciplinarnom pristupu hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi.

Jedan od ciljeva projekta stvaranje je prenosivog modela vrednovanja tradicijske hrane te stvaranje novog saveza pet gradova vrijedne spomeničke baštine Središnje Europe, a sve na dobrobit lokalnih uprava, civilnog društva, institucija, malih poduzeća prehrambenog sektora, uslužnih djelatnosti te kreativnog sektora i građanstva uopće.

Osnovni cilj održanog treninga osposobljavanje je lokalnih aktera prehrambenog sustava za identificiranje nematerijalnog nasljeđa hrane i to u perspektivi koja kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost.

U uvodnom pozdravu direktorica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e, Ana-Marija Pilato, istaknula je važnost ovog projekta za održivi razvoj gradskih i prigradskih područja te usklađenost njegove temeljne filozofije s vizijom Dubrovnika koju nova gradska uprava promovira pod geslom Respect the City.

Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić sudionike je u trening uveo kušanjem mantale koje je poslužilo kako bi prisutni kroz vlastite dojmove, senzacije i sjećanja izazvana okusom i mirisom ove čuvene slastice dubrovačke gastronomije osvijestili važnost emotivne memorije vezane uz tradicijska jela te njihovu ukorijenjenost u običajima i svetkovinama lokalne zajednice.

Uslijedilo je detaljno predstavljanje pravnog okvira za očuvanje nematerijalne baštine hrane u Republici Hrvatskoj i etno-antropološkog pristupa Gastronomskog Sveučilišta u Pollenzu, s posebnim osvrtom na sve njegove faze i alate: od znanstvenog-teorijskog istraživanja različitih izvora do terenskog rada, izbora kazivača i izrade video intervjua kojim se prikupljaju njihove životne priče i svjedočanstva. Prisutne je posebno zanimala specifičnost lokalnog povijesnog i agrokulturnog konteksta u odnosu na ostale partnerske gradove te kriteriji pri izboru kazivača.

U okviru ovog projekta zainteresirane očekuje još jedan trening koji će biti organiziran u mjesecu listopadu 2018. godine.

Datum:
29.05.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X