Dura
Novosti

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD
MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

identify_dubrovnik_gallery_01
identify_dubrovnik_gallery_02
identify_dubrovnik_gallery_03
identify_dubrovnik_gallery_05
home_identify_box_dubrovnik
identify_dubrovnik_gallery_04
identify_dubrovnik_solana_salt


U okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, stvorena je online platforma ˝Food Paths Network˝ (Mreža Gastronomskih Puteva), putem koje organizacija Slow Food namjerava predstaviti i podijeliti zajedničku metodologiju istraživanja, osnaživanja i promocije lokalnog gastro-kulturnog nasljeđa. Mreža gastronomskih puteva namijenjena je svim gradovima bogate gastronomske baštine kao svojevrsna metodologija razvoja koja se može primjenjivati, prilagođavati i unaprjeđivati diljem Europe.

Platforma 

Mreža Gastronomskih Puteva nudi metodu rada koja uključuje model za praćenje i specifične treninge.

  • Model je testiran u pet gradova (Brno, Dubrovnik, Kecskemet, Krakow i Venecija) u okviru projekta Slow Food – Središnja Europa, a sastoji se od tri faze:

  1. Identificirati: kroz istraživanje rekonstruirati povijesni, kulturni, društveni i ekonomski kontekst lokalnog područja;
  2. Zaštititi: dokumentirati usmeno i implicitno znanje te vještine na lokalnom području, putem terenskog istraživanja i video intervjua mapirati bioraznolikost proizvoda koji pripadaju lokalnom gastro-kulturnom naslijeđu;
  3. Valorizirati: povećati vrijednost niza dobara, znanja i tradicija, promovirati mehanizme upravljanja i promocije kojima se ova vrijednost može prenijeti korisnicima.
  • Trening nudi nekoliko najboljih praksi i smjernica za osnaživanje i promociju lokalnog gastro-kulturnog naslijeđa u četiri područja:
  1. Javne tržnice: kolektivno vođene tržnice poljoprivrednika na kojima tradicijski proizvođač direktno prodaje potrošaču;
  2. Prehrambena edukacija: poput inicijativa koje uključuju djecu, mlade i obitelji; 
  3. Održivi turizam: turizam koji integrira povijesno i kulturno naslijeđe, zaštićena područja i poljoprivredna mjesta;
  4. Kulturni događaji: događaji koji se bave temama vezanim za hranu.

 

Gradovi koji žele primijeniti ovu metodologiju mogu nas kontaktirati slanjem upita na engleskom jeziku na e-mail adresu foodce@slowfood.it. Ovim putem dobit će pristup jedinstvenom e-tečaju na kojem mogu saznati više o metodologiji i različitim načinima njezine implementacije i promoviranja svog gastronomskog naslijeđa.

 

Želimo što bolje testirati Mrežu Gastronomskih Puteva, stoga Vas molimo da nas obavijestite ukoliko mislite da bi ona mogla biti koristan alat za vaš  grad i ako mislite da bi ova metodologija mogla biti učinkovita u promociji gastro-kulturnog nasljeđa vašeg područja.
 

Poveznica na e-platformu:  https://foodpathsnetwork.slowfood.com  

Datum:
19.08.2019

Vezani članci

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X