Dura
Novosti

PROJEKT “SLOWFOOD”

PROJEKT “SLOWFOOD”
PROJEKT
Gradskoj razvojnoj agenciji DURA i Udruzi Kinookus odobrena su sredstva fonda Central Europe za trogodišnji projekt “Slow Food Centralna Europa: kultura, baština, identitet i hrana”

Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

PROGRAM: Centralna Europa

CILJ PROJEKTA je osposobiti lokalne aktere da pristupom, koji kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost, vrednuju nematerijalno nasljeđe hrane.

DURA će kroz projekt postaviti temelje za dugoročno i strateško vrednovanje dubrovačkog nasljeđa hrane, s ciljem njegova oživljavanja u kontekstu suvremenih dinamika i aktualnih potreba svakodnevnog života. Samo zajedničkom akcijom gradske uprave, lokalnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija, kulturnih i obrazovnih institucija, proizvođača i građana, gastro nasljeđe može dobiti svoje mjesto na trpezama, u izlozima, muzejima, kuhinjama, ali i usvijesti, pričama i govoru lokalne zajednice.

Udruga Kinookus i DURA akciju će zajednički i paralelno razvijati u Dubrovniku i Stonu.

Projektom se želi skrenuti pažnja na jedinstveno nasljeđe hrane cijelog teritorija nekadašnje Republike, i na povijesne veze dvaju gradova, izraženim kroz ovo nasljeđe.

Aktivnostima u okviru projekta, koje će se odvijati u i oko ovih prostora, stavit će se naglasak na snažnu vezu između spomeničke baštine (tangible heritage) i gastro-­‐kulturne baštine (intangible heritage).

Projekt će koristiti kombinaciju tri Slow Food alata: Garanaries of Memory, Chef’s Alliance i Food and Taste Education.
U projekt će, poradi što šireg djelovanja i multidiciplinarnog pristupa, biti uključeni: Ugostiteljska škola Dubrovnik, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovački muzeji (Prirodoslovni muzej), Dubrovačko-­‐neretvanska županiju, restorani Pantarul, Orsan, Kopun, Amfora, Bugenvilla, autori studija i proizvođače.

Aktivnosti:
1. Sastanak sa stakeholderima (informiranje o ciljevima projekta, edukacija o Slow Food filozofiji i alatima);
2. Mapiranje nasljeđa hrane s posebnim naglaskom na ulozi hrane u političkom životu Dubrovnika u vrijeme Republike, kao i na odnosu okolice i Grada (okolica kao hraniteljica grada);
3. Slow Food edukacija studenata Ugostiteljske škole kako bi postali promotori projekta;
4. Tematske večere u restoranima s jelovnicima koji zrcale dubrovačku gastro tradiciju;
5. Jestiva izložba u Stonu i Dubrovniku.

PARTNERI – Grad Venecija, DURA, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Slow Food Poljska i Grad Kecskemet (Mađarska).

Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

VRIJEME PROVEDBE – lipanj 2017. – lipanj 2020. (36 mjeseci)
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 15.211.376,62 HRK

DAROVNICA ZA DURA-U : 1.468.363,58 HRK
SUFINANCIRANJE: 259.123,05 HRK
UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA ZA DURU SA SUFINANCIRANJEM: 1.727.486,63 HRK

Datum:
28.07.2017

Vezani članci

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X