Dura
Novosti

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”

VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”
VELIKI INTERES GRAĐANA I INSTITUCIJA ZA PROJEKT “SLOW FOOD CE”
U prostorijama Gradske razvojne agencije DURA u ponedjeljak, 23. listopada zainteresiranoj su javnosti predstavljeni struktura, ciljevi i metodologija trogodišnjeg europskog projekta “Slow Food Središnja Europa”

Riječ je o projektu valoriziranja nematerijalnog kulturnog nasljeđa hrane čiji je nositelj Slow Food, a hrvatski partneri Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA i Udruga Kinookus, u suradnji s Gradom Venecijom, Gastronomskim Sveučilištem u Pollenzu (Italija), Turističkom zajednicom Južne Moravije, Slow Foodom Brno (Republika Češka), Gradom Krakovom – odjelom za promociju i turizam (Poljska), Slow Foodom Poljske i Gradom Kecskemetom (Mađarska).

Predstavnike gradskih i županijskih institucija, udruga građana i proizvođača uvodno je pozdravio gradski pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić naglasivši važnost projekta za postavljanje temelja novog pristupa tradicijskoj proizvodnji, posebno u svjetlu drugačije turističke ponude koju nova gradska uprava želi razviti u nastupajućim godinama.

Voditeljica projekta uime DURA-e, Mia Hrnić, prisutnima je predstavila tehničke podatke i aktivnosti projekta čija vrijednost prelazi 15 milijuna kuna i u okviru kojega će biti stvoren novi, transnacionalni model vrednovanja nematerijalne baštine hrane dubrovačkog područja.

Ivo Kara-Pešić iz Udruge Kinookus detaljnije je pojasnio samu povijest nastanka projekta te njegove osnovne ciljeve, metodologiju rada i potencijale za dubrovački kraj. Pozivanjem na radove Jadranke Ničetić i Vasne Miović, Kara-Pešić je prisutne podsjetio na značaj koji su hrani i njezinoj proizvodnji pridavali stari Dubrovčani, ponajviše u diplomaciji, te objasnio na koji način multidiciplinarni i integrirani pristup Slow Fooda tradicijsku proizvodnju pretvara u pokretač održivog ekonomskog, ekološkog i društvenog razvoja na lokalnoj razini.

Projekt Slow Food Središnja Europa predviđa mapiranje i vrednovanje tri poljoprivredne tradicije: stočarstva na području Srđa i Bosanke, uzgoja žitarica i proizvodnje brašna u mlinicama na rijeci Ljuta u Konavlima te proizvodnje soli i školjkarstva na području Malostonskog zaljeva.

Kara-Pešić je istaknuo da se kroz projekt pruža prilika uspostavljanja strateškog partnerstva Grada Dubrovnika i Ugostiteljske škole s Gastronomskim sveučilištem u Pollenzu, najprestižnijim sveučilištem ovog tipa na svijetu.

Projekt može, naglasio je Kara-Pešić, stvoriti nov, visokovrijedni sadržaj za obnovljenu spomeničku baštinu na području Dubrovnika: multidisciplinarni muzej nasljeđa hrane koji bi se trebao razviti iz dvije jestive izložbe posvećene gastro tradiciji Dubrovačke Republike.

Na samom kraju svog izlaganja Kara-Pešić je ponovio da bez sustavnog uključivanja svih dionika, od gradske i županijske uprave, ugostitelja i institucija do udruga i građanstva projekt neće napraviti temeljni pomak u osnaživanju lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Nakon prezentacije razvila se vrlo živa i duga rasprava koja je pokazala veliki interes predstavnika institucija, udruga, proizvođača i građana za oživljavanje lokalne tradicijske poljoprivrede i adekvatno vrednovanje bogatog nasljeđa hrane Dubrovačke Republike.

Svi sudionici su se složili da bez podizanja svijesti građanstva i predstavnika institucija, neprestane edukacije proizvođača i jasnih odredaba gradske i županijske vlasti s ciljem osnaživanja lokalne proizvodnje hrane, ne može doći do željenog preokreta koji je od životne važnosti za Dubrovnik i okolicu, pogotovo u svjetlu sve izraženijih klimatskih promjena.

Datum:
25.10.2017

Vezani članci

VALORIZIRANJE KULTURNE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

SLOW FOOD – TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

OPĆINA STON, DPDS I UGOSTITELJI U PROJEKTU SLOW FOODA

Dura

POZIV NA PREDSTAVLJANJE PROJEKTA “SlowFood-CE”

Dura

MREŽA GASTRONOMSKIH PUTEVA U SKLOPU PROJEKTA SLOWFOOD

Dura

DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Dura

PROJEKT SLOW FOOD-CE U LIPNJU 2018. PROSLAVIO JE SVOJU PRVU GODINU

Dura

IMPLEMENTACIJSKA RADIONICA INTERREG CENTRAL EUROPE

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD

Dura

JAVNI POZIV ZA ISKAZ INTERESA PRISTUPANJU GRUPI LOKALNIH DIONIKA (STAKEHOLDERA) NA PROJEKTU SLOW FOOD CENTRAL EUROPE: CULTURE, HERITAGE, IDENTITY AND FOOD

Dura

AUTOHTONO GASTRONOMSKO NASLJEĐE OSNAŽENO ZAHVALJUJUĆI PROJEKTU EU-A POD VODSTVOM SLOW FOOD-A

Dura

NOVA GASTRONOMIJA PROJEKTA SLOWFOOD CE U KRAKOWU

Dura

SLOWFOODCULTURE – PARNERSKI SASTANAK

Dura

SLOW FOOD – SREDNJA EUROPA: USUSRET MUTIMEDIJALNOJ IZLOŽBI “HRANITELJI GRADA”

Dura

DURA NA PREDSTAVLJANJU TALIJANSKE KUHINJE

Dura

AKTIVNOSTI SLOW FOOD-CE SU U PUNOM ZAMAHU U PET GRADOVA SREDNJE EUROPE!

Dura

POZIV NA TRENING VALORIZIRANJA GASTRO-KULTURNE BAŠTINE

Dura

PROJEKT SLOW FOOD SREDIŠNJA EUROPA PREDSTAVLJEN NA KORČULI

Dura

SLOW FOOD – Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana

Dura

SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SLOW FOOD SREDNJA EUROPA

Dura

PROJEKT “SLOWFOOD”

Dura

3. PARTNERSKI SASTANAK SLOWFOOD-a NA TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO 2018

Dura

ODRŽAN TRENING MAPIRANJA GASTRO-KULTURALNOG NASLJEĐA HRANE

Dura

IZLOŽBA “TKO BI TREBAO HRANITI GRAD?”

Dura

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA SLOW FOOD- CE U SKLOPU 7. GOOD FOOD FESTIVALA

Dura

FORMIRANJE RADNIH SKUPINA U PROJEKTU „SLOW FOOD-CE“

Dura

Projekt Slow Food-Central Europe privodi se kraju, a promocija gastronomske baštine koju je potaknuo u punom je jeku

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X