Trening pod nazivom Valoriziranje gastro-kulturne baštine u sklopu projekta ‘Slow Food Središnja Europa: kultura, baština, identitet i hrana’ održan je 19. studenog 2018. godine u organizaciji DURA-e i udruge Kinookus.
Na treningu je bilo riječi o aktiviranju potencijala kojeg ima gastro baština na krajnjem jugu Hrvatske.
Projektom se obuhvatilo područje bivše Dubrovačke Republike i kulturno-povijesni potencijal, posebno u smislu naslijeđa hrane s pitanjem kako ga aktivirati. Upravo iz tih razloga oraniziran je trening kojim su se pružile informacije kako aktivirati taj potencijal i to je kroz tri apekta slow food metodologije – putovanja, javne tržnice i kulinarstva.
Također se istaknulo na trenignu kako je vrednovanje gastro kulturne baštine moguće povećati kroz pridavanje veće važnosti različitim edukacijama na tu temu.
Inače vrijedno je spomenuti da je ovo drugi trening koji se proveo u organizaciji DURA-e i Kinookusa kroz projekt Slowfood a koji ujedno spaja pet gradova Centralne Europe.
Svjesni smo da je dubrovačka gastro baština nevjerojatna, ali nažalost jako malo iskorištena. Nastojat ćemo kroz stvaranje transnacionalne strategije, sve ono što imamo valorizirati na adekvatan način.